Audio Data Visualization

Taller 1. 29/04/2011 i 06/05/2011
Oriol Rosell i Julià Carboneras (www.ptchwrks.com)

Apunts de classe

Reacció o relació artística en l’àmbit de la tecnologia.

ADV: Visualització de les dades d’audio, és la TRADUCCIÓ de la informació, d’un format a un altre, en aquest cas, l’audio en gràfics.

Sobre la partitura i la representació de l’audio

En la representació de l’audio, la grafia es simultànea, o posterior a la creació o execució de la música, mentre que la creació de la partitura és anterior a la execució de la música. Les seves funcions són també diferents: la partitura permet guardar la música en un calaix, no és la obra d’art en si, si no que s’ha d’executar per a tenir la obra d’art. En la representació de l’audio, s’obté una segona obra, que es pot imprimir i consumir de forma independent, inclús sense ser cocients de l’existència de la música inicial que l’ha produida. Per una altra banda, és molt complexe traduir la música electrònica contemporània a una partitura convencional.

La música electrònica contemporània té uns 100 anys, es a dir que s’inicia cap al 1912. Si miro l’article de música electrònica de la Wikipèdia, cap a aquesta data s’inventa el Telharmonium, un instrument electromecànic que no va triomfar. Al 1913, Luigi Russolo publica el seu manifest “L’arte dei Rumori“. En el 1929 es fa una sinfonia per a instruments electrònics i orquestra: Joseph Schillinger, Primera Suite Aerofónica para Theremin y Orquesta.

Es transforma el paradigma de la creació musical

Murray Shafer introdueix el concepte de paisatge sonor

Aspecte psicològics

Sentim sempre, però no escoltem sempre. Una diferencia important entre vista i oida, és que si no volem veure alguna cosa, ens girem o tanquem els ulls, però si no volem sentir alguna cosa, ho tenim més difícil. El so sempre arriba! El so és una reacció psicològica de les variacions de pressió en el aire. El so per si sol no existeix (igual que els colors), tot i que en física es considera so a la propagació de ones elàstiques, audibles o no. El rang de ferqüència de la oida humana va de 20Hz a 20KHz.

Escoltar una ona que recorre tot l’espectre audible per la oïda humana. En aquest exemple, la freqüència va de 15Hz a 20.000Hz. Ni el principi ni el final són audibles.

http://vimeo.com/27159756

A classe es plantegen una sèrie de preguntes sobre art contemporani, prenent com a referència la música. Què és la música (no és el mateix que el so): és un fenomen físic, codificat culturalment. Luigi Russolo reivindica els sorolls, més enllà dels instruments musicals de la orquestra clàssica. Això és el detonant d’un canvi de paradigma. És una època traumàtica. S’ha inventat la fotografia, el cinema, que xoquen amb la pintura i el teatre. A classe s’inicia un petit debat, sobre els efectes de la música dels sorolls, tan difícil de sentir i d’acceptar. Sembla que coincidim en que no es una música adequada per a sentir tranquil·lament estirat en el sofà de casa.

John Cage també reivindica els sorolls  en The Future of Music: Credo by John Cage (1937)transelectronic.net/v2/archives/302 i aquí una versió traduida www.ccapitalia.net/reso/articulos/johncage/futuromusica.htm.

La música concreta és una mena de collage de fragments musical. Desprès de les avantguardes, la música és qualsevol conjunt de sons organitzats amb una intenció determinada. Com apunta Donald Judd “si algú diu que és art, aleshores és art”. Un altre punt de vista interessant: “La pregunta no és què és art, si no quan és art”.

Parlem d’artistes actuals com Sachiko M i Pauline Oliveros, dos music que treballen en l’àmbit de la música electrònica i experimental. Es poden veure fragments al Youtube.

Finalment, s’introdueix la sinestèsia, que consisteix en la mescla de varis sentits, per exemple sentir els color o veure els sons. A partir d’aquesta idea es planteja un exercici que consistirà en representar en un llenguatge visual un so proposat.

Enllaços

El arte de los ruidos. Manifiesto Futurista, 1913
http://www.uclm.es/artesonoro/elarteruido.html

Música Electrònica
http://es.wikipedia.org/wiki/Música_electrónica

Imatges

 

 

This entry was posted in Àudio, Classes and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.