Daniel G. Andújar

Taller 3. 10/06/2011
Daniel Andujar (www.danielandujar.org)

Arrel de les reticències generades pel taller d’Arduino, és conovoca una reunió de crisi amb els responsables del BA in design top up, Ariel i Daniel. Desprès d’escoltar les nostres peticions, es programa una ponència amb la finalitat de donar a conneixer propostes creatives que treballen d’una manera més íntima amb la tecnologia en general.

En el CV de Daniel Andujar, s’hi pot llegir:

Daniel G. Andújar cuestiona, mediante la ironía y la utilización de estrategias de presentación de las nuevas tecnologías de la comunicación, las promesas democráticas e igualitarias de estos medios y critica la voluntad de control que esconden detrás de su aparente transparencia.

Aquesta és ua classe molt eclèctica, on es parla de moltes coses, a mesura que van sorgin, i en funció de la curiositat dels assitents. Daniel Andujar treballa amb vídeo i vídeo instal.lacions fins als anys 90, i desprès en l’entorn d’internet i les TIC, quan es comença a popularitzar a partir del 1994-96, és a dir a fer-se més domèstic. Un dels primers projectes en els que participa a internet és irrational.org, una web que ara sembla abandonada, i on la majoria de vincles no funcionen!

S’introdueix el tema d’internet fent referència al primer visualitzador per a accedir a pàgines html a través d’internet Mosaic (ara s’anomena navegador, degut a la popularització d’aquestes eines a partir de Netscape Navigator). Des del principi, crea un tipus de relació amb la informació i com ens relacionem amb ella. Aquests primers dissenys determinen com evolucionaran les tecnologies posteriors.

De fet, l’hipertext defineix internet, el seu funcionament, i condiciona o marca una forma de lectura o d’accés a la informació. És pot-ser un reflex de com treballa la ment humana? o com processa la informació?

La metàfora de l’escriptori (paperera, carpeta, …) en un ordinador marca la relació que tenim amb amb ell, fent un símil amb el context habitual de treball en el mon físic. Aquí el concepte de fitxer o arxiu és pot-ser lo nou, ja que el el mon físic el que “emmagatzema” la informació és el full de paper. Ara això està canviant degut a les noves interfícies en els aparells mòbils, amb pantalles més reduïdes, que requereixen d’un altre tipus d’interacció.

Reflexions entorn a l’arxiu i sobre l’enmagatzematge i classificació de grans quantitats d’informació (digitalitzada)

El símil amb el mon físic també continua amb la informàtica, on a principis dels anys 90 es popularitza la programació orientada a objectes, en la que es treballa amb objectes amb un comportament ben definit.

Sistemes de control de la informació, aspectes legals, de propietat, d’intercanvi i transferència. Aquí s’introdueix breument el tema de les llicències, com poden ser GPL (lliure != gratuït) o Creatice Common, la importància del programari lliure i el paper de Richard Stallman

Un dels treballs de Daniel Andujar té a veure amb la cartografia, com s’entend el mon a través de la cartografia clàssica, on Europa és el centre, a partir del qual s’expandeix el mon. Ara, per a les noves generacions, el mon començar a partir del “jo”. Tot això degut a les noves tecnologies, per exemple Google Maps.

Internet i la digitalització canvia la forma en que ens relacionemt amb la cultura. Aquest és un tema que també trobem amb Foncuberta

http://youtu.be/UqfTAE_TZrw.

D’Arduino no en parlem gens, però la classe ha anat bé per a que se’ns faci més digerible tant cable i chips!

Enllaços

This entry was posted in Arduino, Classes, Videos and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.