La meva primera fotografia digital

Primera fotografia digital, feta amb el mòbil Motorola. Any 2006

El cas de la fotografia és particular, ja que s’usa de forma corrent amb finalitats que difereixen molt entre si. És probable que la majoria de fotografies que es fan a cada instant es donin en un context d’oci, per a capturar el moment, o amb una finalitat de documental més professional, o en un context científic. Evidentment queda la intenció artística, però deu ser la més minoritària de totes; és possible que moltes de les imatges que es capturen quedin abandonades en algun disc dur.

Particularment només m’he afeccionat a la fotografia en el moment en que va quedar integrada en el telèfon mòbil. Tots el mòbils que he tingut desprès del primer Motorola, han disposat de càmera, lo que ha va propiciar que m’acostumés a pendre fotografies de forma habitual, a mode de diari i no pas amb una intenció creativa determinada. Ara és encara més temptador, per que quan faig una fotografia la comparteixo amb alguna xarxa social. Amb aquesta última possibilitat, es tanca un cercle, ja que la fotografia és encara més instantània: es fa, i es mostra a un públic potencialment molt ampli en el mateix moment.

Així, totes les fotografies publicades a Internet traspassen l’entorn social més proper al seu autor, i poden aparèixer en qualsevol punt de la xarxa o en els resultats de cerques molt variades. L’emissor i el receptor no formen part de la mateixa tribu. La fotografia és converteix necessàriament en anònima i l’observador la pot copiar i usar, sense tenir en compte l’autor. Per tant la imatge queda duplicada, triplicada, etc… en diferents punts de la xarxa, allotjada en diferents servidors. A partir d’aquest moment ja s’ha perdut l’origen de la imatge, inclús ja no interessa. La imatge queda en estat pur, sense autor, sembla que ha aparegut espontàniament en aquest mon virtual al que pertany o que simplement sempre ha estat allí. L’autor ja no en té el control i ignora quants cops ha estat replicada i inclús per a quines finalitats ha estat o serà usada. El cercle es tanca quan un dia l’autor original torna a trobar la seva fotografia, però no la reconeix com a seva.

This entry was posted in Fotografia, Reflexions and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.