Lutz Dammbeck. Das Netz

Lutz Dammbeck va realitzar el documental Das Netz (The Net) l’any 2003, i va començar les seves investigacions per a dur-lo a terme l’any 2000. El seu interès el va despertar la proposta que va rebre de la Universitat d’Art de Dresde per ensenyar l’art dels mitjans de comunicació o art medial. Però, com s’explica això a un alumnat d’una escola clarament orientada a la pintura?  Com es defineix el terme art medial? Què hi ha a part del cinema? Quines han estat les línies històriques del seu desenvolupament i quines són les actuals? Com es planteja l’art a partir de la tecnologia? D’on parteix? D’on s’inspira? On té les arrels?

Lutz Dammbeck fixa el principi de la seva investigació coincidint amb el desenvolupament de la nova economia, o la economia que neix a partir de les xarxes de comunicació, en els anys 40, 50 i 60 als Estats Units (MIT, Harward, …). La pel·lícula documental tracta de les persones que eren importants en aquells temps, les oposicions que troben i les implicacions polítiques que té.

Per a Dammbeck, fa temps que els artistes es relacionen amb la tecnologia, per exemple amb la fotografia, però hi ha una diferència qualitativa important a partir de l’adveniment de lo digital, que ho canvia tot completament, i això és tan important que també necessita d’una debat filosòfic. Es pot parlar d’una edat digital, de la mateixa manera que es parla de la edat del ferro? Els canvis tecnològics són tan ràpids que no ens podem permetre el luxe de no ser crítics.

Enllaços

This entry was posted in Anàlisis, Arduino, Videos and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *