Sobre la postfotografia

Resultat de la cerca "sunset" a Google Images

Reflexions sobre el manifest postfotogràfic de Foncuberta

Per què la fotografia ha tingut i està tenint la popularitat que té? Segons Susan Sontag, “la càmera és l’arma ideal de la consciència en el seu talant cobdiciós”. Hi ha tantes càmeres disseminades per tot arreu, que tot queda fotografiat. Per què seguint fotografiant-ho? La postfotografia és aquest nou llenguatge universal, que comença amb la era d’internet. Una fotografia és igualment vàlida i transmet el seu missatge com a document, independentment de qui l’ha feta i de la seva qualitat.

Però la fotografia encara va més enllà, i no es limita a fotografiar lo que és perceptible pel sentit de la vista, si no que també s’està preparant per a fotografiar les imatges generades per la psique humana. De fet ja fa temps que la fotografia va més enllà de la nostra vista, arribant a escales microscòpiques.

En el seu decàleg, Fontcuberta explica que els artistes ara s’alimenten de les fotografies existents en una gran banc de dades, incommensurable, amb el que han de conviure, i que és la seva matèria primera. L’autor de la fotografia no importa, la pertanyença tampoc, els binomis públic i privat, així com autoria i anonimat, perden la raó de ser. Es reivindica una ecologia de la imatge, que té com a finalitat deixar de produir fotografies i usar les que ja estan fetes.

L’autor de la fotografia no importa, pot ser un humà, un animal, o inclús una màquina, l’important ara és qui posa el concepte a la imatge donant-li sentit. Aquí es recupera la idea del fotògraf que va la la caça de la fotografia, a internet o amb Google Stree View.

La fotografia ja no determina la identitat de les persones, si no que pot fer de màscara ipermet reinventarse en una societat postfotogràfica. Aquí la càmera ja no reflecteix la realitat.

Curiosament, aquest dies mentre estava cercant una altra cosa, m’he trovat dos articles que parlen del mateix fenòmen i de Fontcuberta. Un és del diari anglès Guardian, titolat “Why you are the future of photography“.  En ell es recull el manifest del grup de Fontcuberta Frome here on:

Now, we’re a series of editors. We all recycle, clip and cut, remix and upload. We can make images do anything. All we need is an eye, a brain, a camera, a phone, a laptop, a scanner, a point of view.

El segon article és de Les rencontres d’Arles 2011 on Fontcuberta és un dels cinc comisaris de la exposició Frome here on (A partir d’ara)

http://vimeo.com/26083133

Enllaços

This entry was posted in Anàlisis, Fotografia, Videos and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.